Najnowsze wpisy, strona 2


maj 25 2020 Placki z sera i ziemniaków
Komentarze (0)
placki 

 

Placki z sera i ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków i serka kremowego, podane oprószone cukrem pudrem lub z musem jabłkowym.

Składniki na ok. 8 sztuk:

300g ziemniaków 100g serka kremowego typu Philadelphia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania lub mus jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać serek, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub musem jabłkowym.

Smacznego!!!!!!

 

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 1 godz.

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: łatwe
koszt Koszt:

niski

weronika-julia   
maj 22 2020 Knedle z brzoskwiniami
Komentarze (0)

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

500g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego ok. 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).

 

2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.

 

3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

 

 

 

1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową. 2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 
weronika-julia   
maj 21 2020 Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Komentarze (0)

Rogaliki

 

Składniki:

° ciasto francuskie

° dżem

° żółtko

° cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Kroki postępowania:

 

🔅 kROK 1:

 Ciasto francuskie

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty
 
 
🔅 KROK 2:
 
Ciasto Ciasto francuskie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemu ulubiony dżem.
🔅 KROK 3:

Ciasto francuskie
Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu-od szerszej strony do węższej
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
Smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.
🔅KROK 4:
 
 Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 35 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 

SMACZNEGO!!!!!!!

weronika-julia