Komentarze (0)
Krokiety z pieczarkami
Smaki najskrytszego dziećiństwa.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 2 jajka 225g mąki pszennej pół łyżeczki soliFarsz:
600g pieczarek cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki olejuDodatkowo:
2 jajka bułka tarta olej do smażeniaSposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.2.Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
3.Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
5.Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
6.Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
7.Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
8.Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
9.Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas oczekiwania: 15 min.
Całkowity czas przygotowania:2 godz.
|
|
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |