Kategoria

Ciasteczka


cze 01 2020 Kulki mocy
Komentarze (0)

 

Podstawowy, najłatwiejszy przepis na kulki mocy (energy balls). Kulki są bardzo łatwe do przygotowania. Sami możecie wybrać wasze ulubione owoce suszone, orzechy, pestki, czy nasiona, które mają się w nich znaleźć. Można tak mieszać składniki, że za każdym razem wyjdą inne smakowo kulki. Kulki mocy są zdrowe, dodają energii i zaspokajają ochotę na słodkie.

Składniki: na ok.15 kulek:

200 g mieszanki suszonych owoców (np. daktyli bez pestek, fig*, moreli, śliwek kalifornijskich, miękkich rodzynek) 100 g mieszanki orzechów (dowolnych np. laskowych, włoskich, migdałów, nerkowców, ziemnych) lub 80 g mieszanki orzechów i 20 g nasion/ pestek (np. słonecznika, dyni, wiórków kokosowych, nasion chia, sezamu, siemienia lnianego) 1 łyżka kakao (opcjonalnie) szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Do obtoczenia:

kakao, sezam, posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przełożyć do malaksera lub innego urządzenia z ostrym nożem (u mnie Thermomix 30s./ obr. 10) i miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). Z masy formować kulki (u mnie o średnicy ok, 3,5 cm) i układać je na desce. Można obtoczyć je w kakao, orzechach lub nasionach, ale niekoniecznie. Kulki są gotowe do spożycia, ale dobrze jest je schłodzić w lodówce. Można przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu do tygodnia w lodówce. Można je również zamrozić.

Uwaga:

Figa ma twardą szypułkę. Należy ją odciąć.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:ok 15 min
Ilość porcji

Ilość sztuk

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
weronika-julia   
maj 28 2020 Muffiny Czekoladowe
Komentarze (0)

 

Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Składniki:

 12 - 18 SZTUK
150 g masła 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej) 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao 1 szklanka (190 g) cukru 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka (L) 170 ml mleka
ORAZ
12 - 18 papilotek forma lub 2 formy na muffiny

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.

weronika-julia   
maj 22 2020 Knedle z brzoskwiniami
Komentarze (0)

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

500g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego ok. 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).

 

2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.

 

3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

 

 

 

1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową. 2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 
weronika-julia