Najnowsze wpisy, strona 3


maj 20 2020 Smakowite naleśniki
Komentarze (0)
placki 

Naleśniki

 

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

 

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

·150g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) .1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie) ·olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne). Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

·10g kakao ·140g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) ·1 łyżka cukru waniliowego olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.
 
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt:

niski

Naleśniki
weronika-julia   
maj 19 2020 Smaczna Szarlotka
Komentarze (0)
ciasta 

Szarlotka

 

 

Składniki:

 12 PORCJI
350 g mąki 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru pudru 1 jajko 1 budyń waniliowy 1/2 litra mleka 1200 g jabłek szara reneta 1 łyżeczka cynamonu cukier puder

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Można też użyć miksera planetarnego. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto przekroić na pół, połówki zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając wskazaną ilość cukru (pamiętamy o zagotowaniu mleka jak i gotowego budyniu). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 28 cm. Jedną z połówek ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubej tarce na spód formy. Wyrównać i delikatnie uklepać. Na spód wyłożyć jabłka, a następnie budyń. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 1 godz
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
SzarlotkaSzarlotka
weronika-julia   
maj 18 2020 Prosty,pyszny Sernik
Komentarze (0)
ciasta 

Prosty sernik

 

 

Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Nie jestem amatorką serników. Wręcz wystrzegam się serników bojąc się, że będzie za suchy, za słodki, za bardzo „rodzynkowy”. Ten jest przeciwieństwem „za bardzo”. Dla mnie jest idealny!

Składniki

1 kg sera mielonego z wiaderka 4 większe jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser, opcjonalnie cukier puder.          

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stop. C (grzanie góra/dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
Masło rozpuść i ostudź.
Do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, a masa była gładka. Ciasto powinno być gęste, w konsystencji przypominające budyń.
Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika.
Piecz w temperaturze 190 stop. C przez 20 minut.
Bez otwierania piekarnika zmniejsz temperaturę do 150 stop. C i piecz 30 minut.
Ponownie zmniejsz temperaturę do 120 stop. C i piecz kolejne 30 minut. Jeśli wierzch sernika będzie „zbyt blady”, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
Wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika, bądź na minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Taki sposób pieczenia zagwarantuje, że sernik nie opadnie. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki – idealnie na całą noc.

Czas:

Czas przygotowania: ok. 1 godz
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Sernik

weronika-julia