Kategoria

Ciasta


cze 02 2020 Tort wiśniowy
Komentarze (0)
ciasta 

Ten tort można piec na domowe okazje, jest nie za słodki, nie za mdły, po prostu przepyszny!

 

Składniki:

BISZKOPT:
7 jaj
1 szkl cukru
2/3 szkl kakao gorzkiego
2/3 szkl mąki
MASA:
800 ml zimnej śmietanki 36%
1/4 szkl cukru
2 łyżeczki żelatyny
PRZEŁOŻENIE:
2 słoiki dżemu wiśniowego
50ml wiśniówki

 

Sposób przygotowania:

1. z jajek, cukru, kakaa i mąki pieczemy biszkopt. W małym rondelku gotujemy 1/4 szkl wody, odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Bardzo zimna śmietankę 36% ubijamy z cukrem na sztywno, później miksujemy z ostudzoną ale płynną żelatyną. Wsadzamy masę na 30 min do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 części, 2 grubsze, jedną cieńszą. Przekładamy następująco: biszkopt nasączony wiśniówka- dżem wiśniowy-masa- biszkopt nasączony wiśniówką-dżem wiśniowy-masa-biszkopt. Wierzch i boki smarujemy reszta białej masy, dekorujemy według uznanihha.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok.45min
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia 

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
maj 29 2020 Prosty Murzynek
Komentarze (0)
ciasta 

 

 

Murzynek proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.

Składniki:

pół szklanki mleka (125 ml) ok. 1,5 szklanki cukru (300 g) 3 kopiate łyżki kakao 250 g masła 4 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ozdoby cukrowe – opcjonalnie

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao.  Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać  do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać wierzch ciasta cukrowymi ozdobami (opcjonalnie) Smacznego!!!!

:

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: okł 1godz. 
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia   
maj 19 2020 Smaczna Szarlotka
Komentarze (0)
ciasta 

Szarlotka

 

 

Składniki:

 12 PORCJI
350 g mąki 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru pudru 1 jajko 1 budyń waniliowy 1/2 litra mleka 1200 g jabłek szara reneta 1 łyżeczka cynamonu cukier puder

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Można też użyć miksera planetarnego. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto przekroić na pół, połówki zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając wskazaną ilość cukru (pamiętamy o zagotowaniu mleka jak i gotowego budyniu). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 28 cm. Jedną z połówek ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubej tarce na spód formy. Wyrównać i delikatnie uklepać. Na spód wyłożyć jabłka, a następnie budyń. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 1 godz
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
SzarlotkaSzarlotka
weronika-julia