maj 18 2020

Prosty,pyszny Sernik


Komentarze: 0
ciasta 

Prosty sernik

 

 

Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Nie jestem amatorką serników. Wręcz wystrzegam się serników bojąc się, że będzie za suchy, za słodki, za bardzo „rodzynkowy”. Ten jest przeciwieństwem „za bardzo”. Dla mnie jest idealny!

Składniki

1 kg sera mielonego z wiaderka 4 większe jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser, opcjonalnie cukier puder.          

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stop. C (grzanie góra/dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
Masło rozpuść i ostudź.
Do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, a masa była gładka. Ciasto powinno być gęste, w konsystencji przypominające budyń.
Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika.
Piecz w temperaturze 190 stop. C przez 20 minut.
Bez otwierania piekarnika zmniejsz temperaturę do 150 stop. C i piecz 30 minut.
Ponownie zmniejsz temperaturę do 120 stop. C i piecz kolejne 30 minut. Jeśli wierzch sernika będzie „zbyt blady”, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
Wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika, bądź na minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Taki sposób pieczenia zagwarantuje, że sernik nie opadnie. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki – idealnie na całą noc.

Czas:

Czas przygotowania: ok. 1 godz
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Sernik

weronika-julia   
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz