Archiwum 22 maja 2020


maj 22 2020

Knedle z brzoskwiniami


Komentarze (0)

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

500g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego ok. 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).

 

2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.

 

3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

 

 

 

1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową. 2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 
weronika-julia