Archiwum maj 2020, strona 2


maj 21 2020

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem


Komentarze (0)

Rogaliki

 

Składniki:

° ciasto francuskie

° dżem

° żółtko

° cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Kroki postępowania:

 

🔅 kROK 1:

 Ciasto francuskie

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty
 
 
🔅 KROK 2:
 
Ciasto Ciasto francuskie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemu ulubiony dżem.
🔅 KROK 3:

Ciasto francuskie
Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu-od szerszej strony do węższej
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
Smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.
🔅KROK 4:
 
 Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 35 minut
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 

SMACZNEGO!!!!!!!

weronika-julia   
maj 20 2020

Smakowite naleśniki


Komentarze (0)
placki 

Naleśniki

 

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

 

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

·150g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) .1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie) ·olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne). Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

·10g kakao ·140g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) ·1 łyżka cukru waniliowego olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.
 
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt:

niski

Naleśniki
weronika-julia   
maj 19 2020

Smaczna Szarlotka


Komentarze (0)
ciasta 

Szarlotka

 

 

Składniki:

 12 PORCJI
350 g mąki 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru pudru 1 jajko 1 budyń waniliowy 1/2 litra mleka 1200 g jabłek szara reneta 1 łyżeczka cynamonu cukier puder

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Można też użyć miksera planetarnego. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto przekroić na pół, połówki zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając wskazaną ilość cukru (pamiętamy o zagotowaniu mleka jak i gotowego budyniu). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 28 cm. Jedną z połówek ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubej tarce na spód formy. Wyrównać i delikatnie uklepać. Na spód wyłożyć jabłka, a następnie budyń. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 1 godz
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
SzarlotkaSzarlotka
weronika-julia