Archiwum maj 2020, strona 1


maj 26 2020

Krokiety z pieczarkami


Komentarze (0)
bułki 

 

Krokiety z pieczarkami

Smaki najskrytszego dziećiństwa.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 2 jajka 225g mąki pszennej pół łyżeczki soli

Farsz:

600g pieczarek cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 jajka bułka tarta olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.

 

2.Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).

 

3.Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.

 

4.Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.

 

5.Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.

 

6.Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.

 

7.Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.

 

8.Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.

 

9.Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. 
Czas gotowania: 45 min. 
Czas oczekiwania: 15 min. 
Całkowity czas przygotowania:2 godz. 
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia   
maj 25 2020

Placki z sera i ziemniaków


Komentarze (0)
placki 

 

Placki z sera i ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków i serka kremowego, podane oprószone cukrem pudrem lub z musem jabłkowym.

Składniki na ok. 8 sztuk:

300g ziemniaków 100g serka kremowego typu Philadelphia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania lub mus jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać serek, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub musem jabłkowym.

Smacznego!!!!!!

 

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 1 godz.

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: łatwe
koszt Koszt:

niski

weronika-julia   
maj 22 2020

Knedle z brzoskwiniami


Komentarze (0)

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

500g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego ok. 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).

 

2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.

 

3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

 

 

 

1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową. 2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

 

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania: do 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
 
weronika-julia