Najnowsze wpisy, strona 1


maj 28 2020 Muffiny Czekoladowe
Komentarze (0)

 

Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Składniki:

 12 - 18 SZTUK
150 g masła 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej) 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao 1 szklanka (190 g) cukru 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka (L) 170 ml mleka
ORAZ
12 - 18 papilotek forma lub 2 formy na muffiny

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.

weronika-julia   
maj 27 2020 Gofry domowe lekkie i chrupiące
Komentarze (0)
placki 

Składniki:

 10 SZTUK
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia   
maj 26 2020 Krokiety z pieczarkami
Komentarze (0)
bułki 

 

Krokiety z pieczarkami

Smaki najskrytszego dziećiństwa.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 2 jajka 225g mąki pszennej pół łyżeczki soli

Farsz:

600g pieczarek cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 jajka bułka tarta olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.

 

2.Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).

 

3.Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.

 

4.Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.

 

5.Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.

 

6.Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.

 

7.Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.

 

8.Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.

 

9.Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. 
Czas gotowania: 45 min. 
Czas oczekiwania: 15 min. 
Całkowity czas przygotowania:2 godz. 
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia