Kategoria

Placki


maj 27 2020 Gofry domowe lekkie i chrupiące
Komentarze (0)
placki 

Składniki:

 10 SZTUK
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia   
maj 25 2020 Placki z sera i ziemniaków
Komentarze (0)
placki 

 

Placki z sera i ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków i serka kremowego, podane oprószone cukrem pudrem lub z musem jabłkowym.

Składniki na ok. 8 sztuk:

300g ziemniaków 100g serka kremowego typu Philadelphia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania lub mus jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać serek, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub musem jabłkowym.

Smacznego!!!!!!

 

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 1 godz.

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: łatwe
koszt Koszt:

niski

weronika-julia   
maj 20 2020 Smakowite naleśniki
Komentarze (0)
placki 

Naleśniki

 

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

 

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

·150g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) .1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie) ·olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne). Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

·10g kakao ·140g mąki pszennej ·szczypta soli ·2 jajka ·250ml mleka ·100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka) ·1 łyżka cukru waniliowego olej do smażenia lub masło klarowane
 

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.
 
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:ok. 1 godziny
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt:

niski

Naleśniki
weronika-julia