Kategoria

Bułki


maj 26 2020 Krokiety z pieczarkami
Komentarze (0)
bułki 

 

Krokiety z pieczarkami

Smaki najskrytszego dziećiństwa.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 2 jajka 225g mąki pszennej pół łyżeczki soli

Farsz:

600g pieczarek cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 jajka bułka tarta olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.

 

2.Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).

 

3.Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.

 

4.Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.

 

5.Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.

 

6.Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.

 

7.Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.

 

8.Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.

 

9.Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min. 
Czas gotowania: 45 min. 
Czas oczekiwania: 15 min. 
Całkowity czas przygotowania:2 godz. 
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia