Kawa mrożona frappe

 

Składniki

kawa rozpuszczalna 3 łyżki 

 

mleko 80 mililitrów

 

Carte d'Or Chocolate 320 gramów

 

skondensowane schłodzone mleko 40 mililitrów

 

śmietana kremówka 185 mililitrów

 

ekstrakt z wanilii 0.5 łyżeczki

 

gorzka czekolada 2 łyżeczki

 

kostki lodu

 

rurki waflowe

 

 

Sposób przygotowania:

Krok 1

Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

 

Krok 2

Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

 

Krok 3

Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

 

Krok 4

Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

 

Krok 5

Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.

 

Krok 6

Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi.

 

 

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz