Archiwum maj 2020


maj 29 2020 Prosty Murzynek
Komentarze (0)
ciasta 

 

 

Murzynek proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.

Składniki:

pół szklanki mleka (125 ml) ok. 1,5 szklanki cukru (300 g) 3 kopiate łyżki kakao 250 g masła 4 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ozdoby cukrowe – opcjonalnie

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao.  Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać  do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać wierzch ciasta cukrowymi ozdobami (opcjonalnie) Smacznego!!!!

:

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: okł 1godz. 
Ilość porcji

Ilość porcji:

Zależna od pokrojenia

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia   
maj 28 2020 Muffiny Czekoladowe
Komentarze (0)

 

Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Składniki:

 12 - 18 SZTUK
150 g masła 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej) 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao 1 szklanka (190 g) cukru 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka (L) 170 ml mleka
ORAZ
12 - 18 papilotek forma lub 2 formy na muffiny

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.

weronika-julia   
maj 27 2020 Gofry domowe lekkie i chrupiące
Komentarze (0)
placki 

Składniki:

 10 SZTUK
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
weronika-julia